Ringar på vattnet när högre utbildning möjliggörs

Mazars Sverige väljer att samarbeta långsiktigt med organisationen Help to Help, och bidrar därmed till ett prioriterat område för branschen – utbildning. Högre studier är en grundpelare för ett kunskapsintensivt revisionsbolag som Mazars och genom vårt partnerskap med Help to Help gör vi skillnad för studenter som annars inte skulle ha möjlighet att studera vidare.

Från vänster: Marianne Sandén Ljungberg, VD Mazars Sverige, Malin Cronqvist, grundare Help to Help och Maria Hansen, Revisor/Manager och ingår i Hållbarhetsgruppen, Mazars Sverige. 

2010 föddes idén till organisationen Help to Help. Som många andra organisationer fick den sitt bränsle ur ren frustration. Malin Cronqvist befann sig på en lägre resa i Tanzania vid den tiden då ett flertal skandaler uppdagades kring etablerade hjälporganisationer och hon ifrågasatte om hjälpen via bistånd och välgörenhet verkligen kom fram till rätt personer. Under 2013 kom projektet igång på allvar och idag finns partneravtal med ett flertal storbolag, inklusive Mazars i Sverige.

Via crowdfunding hjälper organisationen Help to Help studenter i Tanzania, och sedan 2017 i Uganda, att finansiera sin högskoleutbildning. För att garantera en långsiktig positiv effekt driver organisationen två parallella program; ett för att erbjuda stipendium för högre utbildning och ett för att tillhandahålla speciell träning för de som ska ut i arbetslivet. Där skapas även kontakter med företag genom nätverkande. Beslutet som Mazars Sverige tagit, att bidra till organisationen överensstämmer med hur Mazars internationellt samarbetar med olika stödorganisationer.

Malins vision att världen kan förändras en liten bit om allt fler blir utbildade tycker vi är tilltalande. Vi arbetar själva i bransch där kunskap är det som får oss att lyckas. Med fler utbildade i utvecklingsländerna kan så småningom fattigdomen förhoppningsvis mildras och människor få en bättre vardag, det blir ringar på vattnet. Help to help är en ung organisation startad av en visionär entreprenör och just entreprenörskapet är något vi ofta talar om och som vi tror på inom Mazars. Nya företag ger positiva effekter på olika plan i samhället och därför känns det bra att få lov att hjälpa en entreprenör framåt. Den här satsningen blir dessutom personlig då vi stöttar på individnivå och får möjlighet att lära känna studenterna under deras resa. Detta väljer vi att fokusera på nu. Om några år kanske vi finner något annat som känns angeläget, säger Marianne Sandén-Ljungberg, VD, Partner, Auktoriserad revisor, Mazars Sverige.

Mazars passion för att bygga och lämna över stafettgruppen till kommande generationer ligger helt i linje med Help to Helps arbete och vision om att ge unga människor möjlighet att driva förändring. Vi är mycket glada över att ha med Mazars som partner långsiktigt. Vi vill arbeta med företag som tror på kunskap, transparens och nytänkande vilket Mazars engagemang i Help to Help visar på att företaget gör, säger Malin Cronqvist, grundare och verksamhetsansvarig, Help to Help.

Förutom att sponsra de studenterna Help to Help valt ut till Mazars Sverige har ett samarbete med Mazars i Tanzania initierats för att undersöka hur de kan bidra mer på plats.

Webbsida Help to Help: https://www.helptohelp.se/sv/om-help-help